DİSA olarak Friedrich-Ebert-Stiftung Türkiye Temsilciliği desteğiyle ‘’Çatışma Çözümü ve Barış İnşası: Kamboçya, Güney Sudan ve Güney Afrika Deneyimleri’’ adlı bir çalıştay düzenledik.
Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) olarak Friedrich-Ebert-Stiftung Türkiye Temsilciliği’nin desteğiyle 2020’de başlattığımız “Çatışma Çözümü ve Barış İnşası: Dünya Deneyimleri Serisi” projesi kapsamında bu yıl Kamboçya, Güney Sudan, Güney Afrika, Endonezya ve Filipinler raporları kaleme alındı. 2020 ve 2021 yıllarında yayınlanan Nepal, Guatemala, Sri Lanka, Ruanda, Meksika ve Kolombiya raporları ile birlikte Dünya Deneyimleri Serisi böylece 11 vaka raporuna ulaşmış oldu. DİSA olarak söz konusu projeyle bir yandan çatışma çözümü ve barış inşası konusunda dünya deneyimlerine ilişkin bilgi üreterek Kürt Meselesi’nin barışçıl, demokratik yollarla çözümüne katkı sunmayı amaçlarken diğer yandan da bu alanda akademik çalışmalar yapılmasını teşvik etmeyi ve genç araştırmacıları desteklemeyi hedefliyoruz.
‘’Çatışma Çözümü ve Barış İnşası: Kamboçya, Güney Sudan ve Güney Afrika Deneyimleri’’ ismiyle düzenlediğimiz çalıştaya Sidar Bayram, Mehmet Sezgin ve Rojda Yıldız konuşmacı olarak katılırken etkinliğin moderatörlüğünü ise Yönetim Kurulu üyemiz Cuma Çiçek yaptı.
Diyarbakır’da bulunan Mitannia Regency Hotel’in seminer salonunda düzenlenen çalıştay iki oturum şeklinde gerçekleşti. İlk oturumda Sidar Bayram, Mehmet Sezgin ve Rojda Yıldız, Kamboçya, Güney Sudan ve Güney Afrika deneyimlerine dair kaleme aldıkları raporların sunumlarını yaptı. Ülke deneyimlerine ilişkin yapılan sunumların ardından ikinci oturumda konuşmacılar katılımcıların sorularını yanıtladı.
19 Kasım 2022 günü gerçekleşen etkinliğe Diyarbakır’daki sivil toplum aktörleri, gazeteciler, akademisyenler ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.