Güney Afrika’nın Üç Asırlık Kolonyal Tarihi ve Mirası: GÖKKUŞAĞI ULUSUNUN ÇATIŞMA VE BARIŞ DENEYİMİ

Güney Afrika’nın Üç Asırlık Kolonyal Tarihi ve Mirası: GÖKKUŞAĞI ULUSUNUN ÇATIŞMA VE BARIŞ DENEYİMİ
Güney Afrika’nın Üç Asırlık Kolonyal Tarihi ve Mirası: GÖKKUŞAĞI ULUSUNUN ÇATIŞMA VE BARIŞ DENEYİMİGökkuşağı Ulusunun Çatışma ve Barış Deneyimi

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün (DİSA) Adalet ve Barış İnşası Araştırma Programı çerçevesinde başlattığı Çatışma Çözümü ve Barış İnşası: Dünya Deneyimleri Serisi Projesi kapsamında 2020’de Sri Lanka, Guatemala ve Nepal, 2021’de ise Kolombiya, Meksika/Zapatistalar ve Ruanda vakalarına ilişkin raporlar yayınladık. Proje bu yıl Kamboçya, Sudan, Güney Afrika, Filipinler ve Endonezya vakalarıyla devam ediyor.

DİSA olarak çatışma çözümü ve barış inşası konusunda dünya deneyimlerine ilişkin bilgi üreterek Kürt meselesinin barışçıl, demokratik yollarla çözümüne katkı sunmayı amaçlıyoruz. Söz konusu seriyle sivil toplum aktörleri başta olmak üzere, çatışma çözümü ve barış inşası konusunda çalışan aktörlerin, farklı zaman ve mekânlarda meydana gelen vakalara ilişkin bilgilere erişimine yardımcı olmak istiyoruz. Projeyle ayrıca çatışma çözümü ve toplumsal barış inşası alanında akademik çalışmaların yapılmasını teşvik etmeyi ve genç araştırmacıları desteklemeyi arzuluyoruz.

Güney Afrika deneyimini ele alan bu rapor, akademik metinler ve sivil toplum aktörlerinin raporlarının yanı sıra saha ziyareti gözlemlerine de dayanıyor. Birçok çalışmaya konu olmuş bu vakayı incelemeye değer kılan en önemli husus, sömürge mirası ve ırkçılık üzerine inşa edilmiş bir rejimde bile uzlaşının ve barışın sağlanabileceğini göstermesi. Güney Afrika deneyimi Kürt meselesi gibi devlet-altı çatışmaların çözümü ve barış inşası konusunda önemli dersler içeriyor.



Comments are closed.