Şok Edici Tsunaminin Getirdiği Barış: ENDONEZYA/AÇE DENEYİMİ

Şok Edici Tsunaminin Getirdiği Barış: ENDONEZYA/AÇE DENEYİMİ
Şok Edici Tsunaminin Getirdiği Barış: ENDONEZYA/AÇE DENEYİMİ

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün (DİSA) Adalet ve Barış İnşası Araştırma Programı çerçevesinde başlattığı Çatışma Çözümü ve Barış İnşası: Dünya Deneyimleri Serisi Projesi kapsamında 2020’de Sri Lanka, Guatemala ve Nepal, 2021’de ise Kolombiya, Meksika/Zapatistalar ve Ruanda vakalarına ilişkin raporlar yayınladık. Proje bu yıl Kamboçya, Sudan, Güney Afrika, Filipinler ve Endonezya vakalarıyla devam ediyor.

DİSA olarak çatışma çözümü ve barış inşası konusunda dünya deneyimlerine ilişkin bilgi üreterek Kürt meselesinin barışçıl, demokratik yollarla çözümüne katkı sunmayı amaçlıyoruz. Söz konusu seriyle sivil toplum aktörleri başta olmak üzere, çatışma çözümü ve barış inşası konusunda çalışan aktörlerin, farklı zaman ve mekânlarda meydana gelen vakalara ilişkin bilgilere erişimine yardımcı olmak istiyoruz. Projeyle ayrıca çatışma çözümü ve toplumsal barış inşası alanında akademik çalışmaların yapılmasını teşvik etmeyi ve genç araştırmacıları desteklemeyi arzuluyoruz.

Endonezya/Açe vakasını önemli kılan birçok husus var. Tarihsel patikanın belirleyiciliği, kimlik ve sınıf ilişkisi, kaynak ve kaynak bölüşümünün önemi, barış süreçlerinin inişli-çıkışlı serüveni, uluslararası aktörlerin oynayabileceği roller, bu konuda yaratıcı yol ve yöntemler geliştirmenin yol açıcı potansiyeli, geçmişle yüzleşme ve onarıcı adaletin çoğu durumda olduğu gibi göz ardı edilmesi ilk hatırlatılması gereken hususlar.



Comments are closed.